Zorg in Nederland

Zorg in Nederland

Als er iets is wat aan alle kanten uit verband getrokken wordt is het de zorgverzekering. Nu de eerste verzekeringen hun premies voor 2018 bekend hebben gemaakt, is het onvermijdelijk dat er weer discussie ontstaat. Want zoals gebruikelijk is zullen er weer grote verschillen zijn tussen de premies en zelfs verschillen ontstaan bij het eigen risico. Een interessante markt om in de gaten te houden, want dat waar veel mensen op hoopten is in gang gezet; verandering.

Zijn we bang voor verandering?

Wij mensen zijn bang voor dingen die veranderen, we houden het liefst zo lang mogelijk vast aan vaste patronen. Heb je zelf nog niet eens in de supermarkt gestaan terwijl je vaste merk koffie gewoon niet te krijgen was? Ga je dan naar een andere supermarkt om je eigen merk alsnog te halen? Of kies je dan avontuurlijk voor een ander merk? Een deel van de mensen zal uit tijdgebrek een ander soort meenemen, een deel van de mensen komt de volgende dag wel terug want ze hebben nog genoeg koffie en een deel van de mensen zal zelfs naar een andere supermarkt gaan om hun eigen merk koffie maar te kunnen halen. Nu is dat een smaak afhankelijk voorbeeld, maar we zijn wel degelijk vastgeroest in bepaalde patronen. Maar wanneer het om geld gaat, staan we in een keer open voor alle veranderingen die er maar mogelijk zijn. De zorgverzekeraars hebben hetzelfde, nu de eerste premies bekend zijn (en verrassend zijn!) zullen zij ook op korte termijn veranderingen door moeten gaan voeren en die zullen ze merendeels gaan voelen op financieel gebied – de vraag is dan ook kunnen zij op zo korte termijn die veranderingen nog door gaan voeren? Of gaan ze zichzelf op de langere termijn in de voet schieten omdat mensen gaan wisselen van zorgverzekeraar, juist omdat een ander een lagere premie heeft?

Het is net als online gokken, draai je nog een keer aan het wiel van een van de online gokkasten of kies je ervoor om met dat wat je nu bezit door te gaan? Speel je de gokkasten nog een keer, kan betekenen dat je uiteindelijk geld gaat verliezen maar het kan ook grote winst betekenen – en als je de online gokkasten laat voor wat ze zijn dan verlies je niets, maar dan win je ook niets. Het mes snijdt aan twee kanten en dat werkt met de zorgverzekeringen net zo. Gaan de grote verzekeraars hun premies aanpassen zodat ze het merendeel van hun klanten kunnen behouden, of gokken ze op de luiheid van de mensen en behouden ze wat ze reeds maanden geleden al hebben vastgelegd als premie? Het is een goede vraag, we zullen het antwoord vast snel weten. Ik weet het wel, ik ben niet bang om te wisselen van koffie, dus laat die nieuwe premies maar komen!